Muziek en muzikanten

et repertoire van de originele Stadspijpers is niet bekend. In die tijd werden er hoofdzakelijk geestelijke liederen gecomponeerd. Vaak aan de hoven, waar men componisten kon betalen, werd er opdracht gegeven om muziek te componeren. Maar ook kloosters en Broederschappen, kardinalen en bisschoppen waren opdrachtgevers. Het ging dan vooral om meerstemmige koorwerken, bestemd voor de eredienst.

Zeker zullen de Stadspijpers muziek hebben gespeeld uit de koorboeken van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap, met composities van onder meer Willaert en Josquin des Prez.

De Stadsmuzikanten maakten vaak volks- en dansmuziek die zonder notennotering aan elkaar werd doorgegeven. De leermeester was zelf ook Stadspijper. Hierdoor ging de muziek over van leermeester naar leerling en werd er veel geïmproviseerd.
Toch ontstond er in het einde van de vijftiende eeuw ook wereldlijke muziek, gecomponeerd voor instrumentalisten. Niettemin hielden de Stadspijpers vast aan het lokale repertoire.
In de stadsrekeningen is niets te vinden over betalingen in verband met aanschaf van muziekboeken of het opdracht geven tot het componeren van muziekwerken.

Het repertoire van de Stadspijpers van nu zal worden samengesteld uit werken van componisten uit de vijftiende en zestiende eeuw. Waaronder bijvoorbeeld Thielman Susato (Stadspijper van Antwerpen) en Pierre Phalèse.
Informatie over componisten uit de renaissance vindt u o.a. hier.

Wie zijn de hedendaagse Stadspijpers? We stellen ze graag aan u voor:

Willem Gerritsen: leermeester
Eugène: alt-trombone
François: bas-trombone
Hans: schalmei, blokfluit
Harrie: tenor-dulciaan
Henk: g-pommer
Jef: landsknechttrom, slagwerk
Theo: bas-dulciaan
Willem: tenor-trombone

De foto’s zijn gemaakt door © gerard monté.